Skip to content

Amazon Lightsail példányok bővítése – további vCPU-t kaphatunk ingyen

2024. május 1-től kezdődően az Amazon Lightsail erőforrásaid árai valószínűleg emelkedni fognak. Ez akkor érvényes, ha IPv4 címeket használsz. A jelenlegi árak csak akkor tarthatók fenn, ha átváltunk az új IPv6-os példánycsomagokra. De mi lenne, ha azt mondanám, hogy ingyen kaphatsz egy extra vCPU-t, ha régi Lightsail ügyfél vagy? Jól hangzik? 😎 Akárhogy is, az átállás nem egy kattintásnyira van. Olvass tovább, hogy megtudd, hogyan frissítheted biztonságosan a Lightsail példányodat.

A Lightsail egyik legnagyobb hátránya az EC2-vel szemben az, hogy nem lehet könnyen megváltoztatni a példány típusát. Jelenleg nincs egy kattintással elérhető lehetőség arra, hogy 512 MB memóriakészletről 1 GB memóriakészletre váltsunk. Az AWS tisztában van ezzel a problémával, és dolgozik egy olyan megoldáson, amely lehetővé teszi, hogy a jövőben nagyobb csomagra váltsunk. Addig is a nehezebb úton kell ezt megtennünk. 💪

Hogyan kaphatok 1 vCPU-t ingyen?

Korábban az olcsóbb Lightsail csomagokat csak 1 vCPU-t kínálták. Ez azért volt így, mert az alapul szolgáló t2 példányok 1 vCPU-s opciókkal rendelkeztek. Most, hogy az AWS Lightsail áttért az új t3-as példánycsaládra, már nincs 1 vCPU-s opció, csak 2 vCPU-s. Bár a motorháztető alatt történt változás, az AWS megtartotta a Lightsail árazását, így a t3-as példánycsaládra való áttéréskor egy további ingyenes vCPU-t kaphatunk.

Lightsail példány frissítése

A Lightsail példány frissítéséhez manuális pillanatképet kell készíteni. A Snapshots (pillanatképek) menüpontban kattintsunk a Create Snapshot (pillanatkép létrehozása) gombra, és adjunk egy nevet a pillanatképnek. A pillanatkép létrehozása időbe telik, ezért legyünk türelmesek, amíg a pillanatkép elkészül.

A pillanatkép létrehozása közben lépjünk a Netowking (hálózat) fülre, és ha van IPv4-címünk, mindenképpen kattintsunk a Create static IP (statikus IP létrehozása) gombra. Ez lehetővé teszi, hogy megtartsuk jelenlegi nyilvános IPv4 címünket. Sajnos az IPv6 cím megtartására nincs lehetőség, így később frissítenünk kell a DNS-beállításainkat.

Az IPv4 Firewall (tűzfal) alatt jegyezzük fel vagy készítsünk képernyőképet a tűzfalszabályainkról, mivel ezek sem kerülnek átvitelre. Ha van IPv6-os hálózatunk, ugyanezt tegyük meg ezekkel a szabályokkal is, mivel előfordulhat, hogy különböző IPv4-es és IPv6-os tűzfalszabályaink vannak.

Mostanra valószínűleg már elkészült a pillanatfelvétel. Válasszuk a bal oldali menüben a Snapshots (pillanatképek) menüpontot, és látni fogjuk az újonnan létrehozott pillanatképet. Kattintsunk a három pontra, és válasszuk a Create New Instance (új példány létrehozása) lehetőséget. Itt kiválaszthatunk egy IPv6 csomagot, ha nincs szükségünk nyilvános IPv4 címre, vagy az új 2vCPU opciókat. Csak egy korlátozás van. Nem választhatunk alacsonyabb csomagot mint, amellyel rendelkezünk.

💡 Ne feledjük, hogy a Lightsail példányok nevei egyediek, így nem nevezhetjük el az új példányt ugyanúgy, mint az előző példányt (és nincs lehetőség a példány nevének jövőbeli megváltoztatására sem). Én www. címet adtam a példányom elé.

Most, hogy az új példány már működik, először válasszuk le az IPv4-címét a régi példányáról, és csatoljuk az újhoz. Adjuk meg a korábban elmentett tűzfalszabályait is.

Ne felejtsük el frissíteni a DNS beállításokat az új nyilvános IPv6 címmel. Állítsuk le a régi példányt, és teszteljük az újat. 🧪

Tisztogatás

Miután meggyőződtünk arról, hogy az új példány teljesen működőképes, elvégezhetjük a manuális tisztítást. Először menjünk a Snapshots (pillanatképek) menüpontba, és töröljük a frissítéshez létrehozott pillanatképet. Az AWS 0,05 USD GB/hónap díjat számít fel a pillanatképekért, így ha nincs rá szükségünk, egyszerűen töröljük. A régi példányt is manuálisan törölnünk kell.

Az Amazon Lightsail a legegyszerűbb módja az AWS-sel való kezdésnek, a példányok bővítése ugyanakkor nem az. Amíg az AWS lefejleszti ezt a funkciót, addig a Lightsail példányainkat manuálisan tudjuk csak bővíteni.

Published inOktatóanyag
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments